«Там, де серце» – простір без обмежень
8 Лют 2023

«Там, де серце» – простір без обмежень

Реалізований «Карітасом» проєкт «Там, де серце» з підтримки самотніх матерів з немовлятами у складних життєвих обставинах отримав духовне продовження.

Нам випала можливість допомогти тим, які найбільше потребують Божих обіймів і зцілення святістю. Тож учора в нашому «Карітасі» Господь по-особливому запалив цю святість, нагадуючи, що кожному з нас дароване Небо.

Опіка «Карітас Чернівці» над жінками, що знайшли прихисток в обласному Центрі матері і дитини, триває попри формальне завершення проєкту.

Упродовж проєкту досвідчені фахівчині провели для жінок  з Центру курси крою і шиття та перукарської майстерності, служителі надали духовний супровід.

А на завершення подарували цьому комунальному закладу дитячий міні-майданчик: простору альтанку, де мами можуть вигулювати малечу в дощову погоду або долучатися до групових подій на свіжому повітрі, і пісочницю з дашком.

Старанні учениці на підтвердження набутих умінь і навичок пошили симпатичні торбинки-шопери і кілька надіслали у подарунок доброчинцям, що фінансували проєкт – Філадельфійській Архиєпархії УГКЦ.

А представники «Карітас Чернівці» і надалі щотижня відвідували жінок у комунальному закладі, відповідаючи на їхні потреби у духовному спілкуванні. Зрештою, одна з мам відчула необхідність входження до Церкви своєї новонародженої дитини і прийняла рішення про хрещення немовляти. Бути присутніми на Таїнстві Хрещення зголосилися усі підопічні Центру.

Обряд хрещення відбувся у Каплиці Святої Рівноапостольної Марії Магдалини в «Карітас Чернівці», а офіс «Карітасу» перетворився на дитячі ясла J Десять матусь і стільки ж малюків віком від кількох місяців до року прибули на урочисту Літургію. Щоби мами змогли бути на Богослужінні, служительки фонду взяли на себе догляд за малюками, і їм це чудово вдалося. Охочі жінки мали змогу посповідатися, а потім і прийняти дари Святого Причастя разом зі своїми дітьми, об’єднавшись у Церкві як Тілі Христовому.

А після Літургії відбулося дуже зворушливе хрещення малесенької Євгенії.

Хвилювалися всі – і мама немовлятка Олена, і хрещені батьки (соціальний працівник «Карітасу» Микола Бойко і підопічна Центру Світлана), і священники, і всі служителі…

«Господь дарує Небо, святість, святу душу новохрещеній дитині Божій Євгенії. Яка в Христа буде зодягатися, і з Христом буде відкривати Небо і йти, – сказав після Хрещення директор «Карітас Чернівці» о. Любомир Іваночко. –  За якусь мить ви принесете до своєї домівки святу людину, святу дитину. Бережіть цей дар. І нехай це місце, де вона буде мешкати, буде гідним місцем перебування Святої дитини. Вітаю і памятайте, що цим даром святості Господь прагне обдарувати кожного з вас».

Оновлених і розчулених, підопічних Центру матері і дитини пригостили чаєм з солодким пирогом у трапезній Карітасу, а далі вони повернулися до свого прихистку, який, сподіваємося, відтепер намагатимуться зробити гідним Божої святості.