Logo
Зійти на вершину
14 Лют 2023

Зійти на вершину

Post by Maria

Десятеро вихованців Центру молоді з ментальною інвалідністю «Любов, яка лікує» Карітас Чернівці відпочили в таборі в горах.

Насправді такий самостійний відпочинок був для цих підлітків певним викликом, який вони успішно здолали. Адже через особливості розвитку для них проблематично здійснювати подорожі без власних батьків чи опікунів.

Тож наставниця підлітків з особливостями інтелектуального розвитку і керівниця Центру Валерія Мартинюк організувала для своїх вихованців цей відпочинок-провокацію, а батьки підлітків її в цьому підтримали. І йдеться не лише підтримку коштами (хоча насправді це дозвілля стало можливим завдяки фінансовій допомозі двох батьків вихованців, одного щедрого жертводавця, транспорту від «Карітас Чернівці» і пристойним знижкам, які зробили для цієї групи на базі відпочинку «Патмос» у Кривопіллі на Верховині).

Батьки вихованців Центру добре усвідомлюють, наскільки складно з їхніми особливими підлітками, і водночас наскільки важливо давати їм можливість самостійності для соціалізації. Тож відпустили дев’ятьох хлопців і одну дівчину в гори з хвилюванням, але з довірою і впевненістю.

База, де зупинилася група молодих людей, розташована на узвишші, і це забезпечило прекрасні краєвиди для релаксу. Але підлітки щодня намагалися наблизитися до цієї краси, і це перетворювалося на імпровізовані походи. З вершини – в долину – і знов на вершину – і в такий же спосіб назад…

«Завданням» для відпочивальників були прості речі: їсти, грати в ігри, розважатися… І якщо з їжею не було жодних проблем (традиційна українська їжа – червоний борщ, галушки зі шкварками, вареники – смакували всім), то розваги іноді доводилося коригувати через відключення електрики. Зокрема, іноді з програми «випадали» улюблені мультики 😊

Та, може, саме це сприяло освоєнню дітьми доволі складних настільних ігор – «Хто я?» (де треба вгадати слово, задаючи питання про нього) або ігор про цифри, що потребують обчислення.

Також серед розваг були творчі заняття, і кожен учасник отримав завдання секретно підготувати подарунок іншому. Сюрпризи від «таємного друга» були приємними як для дарувальників, так і для обдарованих 😊

Чудовий спільний час, гірське повітря, екологічні дерев’яні будиночки, смачна здорова їжа, гостинні і привітні люди, і навіть певні складнощі під час сходження на невисокі навколишні гори – усе це схиляло до мрій про подолання нових встановлених для себе планок.

Тож Валерія тепер мріє, щоб цей маленький колектив особливих підлітків незабаром зміг підкорити Говерлу. І з таким запалом і налаштуванням – їм це точно вдасться!

1 коментар

Leave a Comment