«Нам випала честь гарувати на відродження України» – Владика Йосафат
12 Чер 2023

«Нам випала честь гарувати на відродження України» – Владика Йосафат

Четверта Школа Волонтерів, яку провів «Карітас Чернівецької Єпархії», навчала активних вірян працювати на парафіях з дітьми.

«Служіння дітям – центр живої парафії» – такою була тема IV Школи волонтерів, на якій досвідчені тренери наочно продемонстрували, що духовні табори є одним із найдієвіших засобів привести до Церкви молодь, а також поділилися лайфхаками з організації наповненого дитячого дозвілля і таборів.

Учасників Школи – а це були близько 40 представників 12-ти парафій УГКЦ з Чернівецької області – поблагословив Владика Йосафат Мощич, надихнувши на плідну роботу духовною настановою. Єпископ закликав підтримати наявний у суспільстві високий дух волонтерства, адже саме нашому поколінню випало відбудовувати Україну. «Щоби було кому це робити – мають бути люди, які хочуть і вміють правильно аналізувати цю енергію, що кипить у суспільстві, прораховувати концепції, місії, цифри – бо нам випала честь важко гарувати на відбудову нової України», – сказав він.

Владика додав, що суть навіть не в кількості готових до такої праці, а в їхній якості. Адже «ні солі, ні дріжджів не треба багато, аби змінити те, в що їх додають. І навіть якщо нас мало – ми можемо змінити світ».

На змінах наголосив і тренер Тарас Косар, який зауважив, що «таборова зміна» – це період, у який мають настати зміни в учасників, у їхній поведінці, в їхніх навичках тощо. Зупинившись на кожному етапі табору – від підготовчого періоду до посттаборового – цей фахівець з навчальних програм надав важливі узагальнення конкретних прикладів таборів, продемонстрував актуальність чергування різних видів діяльності залежно від часу доби або періоду перебування в таборі, необхідність пропрацювання і дотримання правил, спрямування здібностей і особливостей характеру дітей у правильне русло.

Тренери о. Дмитро Белей і Вікторія Белей запропонували практичні ідеї для залучення дітей і молоді до церкви, захоплюючі заняття для позацерковного життя дітей (від благодійних ярмарків чи інтелектуальних змагань – до гуртків екологічних чи біблійних). І в захопливості рухливих форм занять переконалися учасники тренінгу, які із задоволенням малювали, танцювали, надували кульки і загалом самі відчували певну терапію і душевне піднесення.

А після навчання парафії  з активними вірянами отримали «бонус» –  пропозицію взяти участь у конкурсі мікрогрантів з діяльності, яку вони планують провадити. УчасникИ Школи ознайомилиСЯ з етапами реалізації конкурсу, зупинилися на важливих організаційних моментах, отримали аплікаційні форми заявок для заповнення.

Школа волонтерів дала учасникам як багато відповідей на запитання, так і багато тем для роздумів і подальшого планування.

Tags: , , , ,