Logo
«Мама повинна мати надію», – керівниця проєкту для самотніх мам «Там, де серце»
22 Чер 2022

«Мама повинна мати надію», – керівниця проєкту для самотніх мам «Там, де серце»

Post by Maria

Триває проєкт «Там, де серце», який впроваджує «Карітас Чернівці» за сприяння Філадельфійської Української Католицької Митрополії (США) та особисто Владики Andriy Rabiy на базі обласної комунальної установи «Соціальний центр матері та дитини». Проєкт передбачає надання можливості отримати професійні навички мамам, які тут живуть у цьому центрі.

«Але йдеться не тільки про професійні навички, а про щось більше, – пояснює керівниця цього проєкту, соціальна працівниця «Карітас Чернівці» Леся Кермач. – Тому що мама повинна мати надію: що ситуація зміниться, що настануть обставини, які дозволять поміняти своє життя і здобути щось нове. Бо саме те, що було попередньо, привело до нинішньої ситуації. Але де брати сили?»

Леся Кермач пояснює, що навчальних занять (а наразі це перукарська майстерність і шиття) насправді може бути більше. Можна долучати й інші навички і вміння, які знадобляться в житті.

«А головне – що підопічні центру матері і дитини матимуть спілкування з такими ж мамами, які досягли успіху, зі служителями «Карітасу», духовні заняття, які передбачають духовний розвиток і підтримку, – продовжує Леся Кермач. – І ми бачимо їхню потребу в цьому. Тому й називається цей проєкт «Там, де серце» – бо тільки в серці можна брати цю силу. І ми хочемо достукатися до їхніх сердець, а це найважче. Будемо просити Бога допомоги здійснити цю місію, оскільки це дуже важливо».

Заняття із майстринями відбуваються двічі на тиждень – один раз із перукаркою Наталею Ткачик, і один з кравчинею Мирославою Ленько. Двічі на місяць – заняття, що передбачають духовну підтримку. І під час усіх навчань можна побачити, як жінки горнуться до своїх наставників і цікавляться новими можливостями.

Перукарка Наталя Ткачик долучилася до доброчинності давно – завжди мала потребу допомагати людям, робити щось корисне, не проживати життя марно.

«Бог привів до мене на перукарські послуги священників, які випадково зайшли на стрижку, – пригадує пані Наталя. – Розговорилися, і вони запропонували робити добру справу – надавати свої перукарські послуги нужденним потребуючим безкоштовно. Я погодилася. Щаслива, що потрапила в цю родину «Карітас», де всі добрі, щирі. Куди приходиш – і відчуваєш любов, яку вони дарують іншим. Рада, що вони мене кличуть і дають таку змогу – допомагати».

Наталя зазначає, що з розумінням до її діяльності ставиться і колектив салону «Шері», де вона працює. Співробітни ці і хазяйка Олена Кібак допомагають, надають частину безкоштовно матеріалу.

«Це творча професія, якої треба вчитися завжди, краю досконалості немає, – каже перукарка з 16-річним стажем. – Дівчатам розповідаю, що це потрібно навіть для себе, чому так, а не інакше, вони зможуть навіть самі собі – підстригти чубчик, укласти волосся, зрозуміти, як правильно за ним доглядати, який шампунь підібрати. Окрім цього, може, якраз у когось прокинуться відчуття і бажання розвиватися в цій професії далі. Я і сама коли йшла вчитися на перукаря – не знала точно, чи це моє. Найголовніше враження зараз, після двох занять – що дівчата зацікавлені».

Окрім навчання і спілкування цей проєкт також передбачає матеріальну складову. У центрі матері і дитини відпочинкова зона потребує вдосконалення – тож на завершення проєкту в середині серпня тут має з’явитися яскравий дитячий майданчик з альтанкою.

Tags: , , , ,

1 коментар

Leave a Comment