Вчимося духовно і психологічно зцілюватися
4 Лип 2022

Вчимося духовно і психологічно зцілюватися

«Карітас Чернівці» допомагає переселенцям духовно та психологічно впоратися з пережитими подіями війни.

«Карітас Чернівці» розпочав надавати психологічну допомогу за методикою «Діти і війна: навчання технік зцілення». Зокрема, психологиня «Карітас Чернівці», доцент кафедри практичної психології, Галина Фесун разом з колегою з кафедри практичної психології ЧНУ ім. Ю.Федьковича Мариною Чорней працюють з групою дорослих, допомагаючи їм стати надійним джерелом підтримки для дітей та своїх близьких у достатньо короткі строки.

Методика «Діти і війна: навчання технік зцілення» розроблена на основі когнітивно-поведінкового підходу терапії посттравматичних розладів, була реалізована у ряді країн, що були охоплені війною та показала свою ефективність.

Пережитий досвід війни, що закарбувався у думках та почуттях, важких спогадах, нічних жахіттях, постійного прокручуванням у пам’яті того, що трапилося згодом може негативно відобразитись на емоційному, психічному та фізичному здоров’ї, як тривога, депресивні стани, безсоння, болі у різних частинах тіла.

Як справлятися з цим?

«Ця методика – це як «валіза, яка наповнена різними інструментами», використовуючи які людина може допомагати собі і своїм близьким, – пояснює Галина Фесун. – Але оскільки ми різні, то комусь буде ближча одна техніка, комусь – інша. Кожний має можливість вибрати те, що лягатиме йому на серце.

Програма спрямована на те, щоб попередити ПТСР, адже людям вдається з цією загрозою впоратися за наявності відповідного оточення, духовної і професійної підтримки. Дуже добре, коли є ця співпраця – духовного і професійного».

Варто розуміти, що дана методика – це не програма з лікування, однак вона може допомогти уникнути потреби у лікуванні в майбутньому.

Програма включає в себе 8 занять по 2,5 години щотижня. Учасникам (їх п’ятеро) даються домашні завдання з тренування технік, які були пророблені на занятті. Люди мають можливість виговоритись, відгорювати, виплакатись, інколи висповідатись, довіритись фахівцю, священнику та отримати зцілення.

Посібник видано в рамках проєкту «Карітас України» за фінансової підтримки канадсько-української фундації у партнерстві з українським інститутом когнітивно-поведінкової терапії.

Tags: , ,